BLOG : Smikkelen en smullen dankzij uit de hand gelopen hobby

“Het is absoluut een uit de hand gelopen hobby maar er je beroep van maken vind ik lastig. Dan wordt het een moeten en gaat dan de liefde en passie misschien verloren.”

Aan het woord is Margriet Eenkhoorn uit Genemuiden. Als er een programma zou bestaan dat ‘Heel Genemuiden bakt’ heet, was daarin beslist een hoofdrol voor haar weggelegd. Niet alleen heeft zij veel plaatsgenoten extra plezier in hun bakhobby bijgebracht, ook bakt zij wekelijks tal van heerlijke producten die onder meer verkrijgbaar zijn bij Buitenbosch in haar woonplaats en bij de vestiging van de Zuivelhoeve in Kampen. De eerste activiteit, de workshops, presenteert Margriet onder de naam Vind ik leuk. De eigen producten gaan richting de klanten onder de merknaam Vind ik lekker.

 

 

 

 

 

 

Begin
“Zo’n vijf jaar geleden werd ik door de SCEG (Stichting cultuur en educatie Genemuiden) gevraagd om binnen hun programma een bakworkshop te verzorgen. Dat kwam elk jaar terug. En steeds opnieuw was het druk”, vertelt Margriet over het ontstaan van ‘Vind ik leuk’. “Hoe de SCEG bij mij terecht kwam weet ik eigenlijk niet. Ik bakte altijd wel voor familie en vrienden, collega’s, goede doelen. Misschien heeft dat een rol gespeeld.”

Mede dankzij deze workshops kreeg Margriet steeds meer naamsbekendheid. En ontstonden er bij haarzelf ideeën om nog meer inhoud aan haar bakhobby te geven. “Ik bakte vaak voor goede doelen, bijvoorbeeld  voor een braderie. Dingetjes met appel, boterkoek. Ging altijd heel goed. Wat opviel was dat, toen ik er een keer geen tijd voor had, mensen ernaar gingen vragen. Voor mij het signaal dat ik er misschien toch wat meer mee moest gaan doen. Dat gaat dan broeden.”

Productie
Met als motto ‘als ik het niet probeer, dan weet ik het ook niet’ trok Margriet de stoute schoenen aan en zocht contact met delicatessenwinkel Buitenbosch. “Aan hen lever ik nu drie soorten koeken: speculaaskoek, boterkoek en boterplaatkoek met appel. Ik heb een grote oven en een professionele mixer, dus ik kan dat allemaal thuis doen. Meestal bak ik zo’n 30 tot 40 koeken in een middag. Er kunnen er zo’n 20 tegelijk in m’n oven, dus dat gaat lekker snel.” Margriet zorgt bovendien dat ze alle koeken ‘verkoopklaar’ aanlevert bij zowel Buitenbosch als de Zuivelhoeve: “De koeken verpak ik ook zelf. Aan de keukentafel. Vaak komt m’n moeder langs en die helpt dan mee, schilt appels, pakt in, plakt de Vind ik lekker-sticker erop, lintje erom…. klaar en nog gezellig ook!”
Overigens blijft Margriet op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo zijn inmiddels de shocks van haar hand toegevoegd aan het assortiment van ‘Vind ik lekker’ en datzelfde geldt voor de huisgemaakte granola in meerdere smaken, die zowel letterlijk als figuurlijk goed in de smaak vallen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erfelijk belast?
Over de  herkomst van de recepten die ze gebruikt vertelt Margriet: “Meestal ga ik uit van een basisrecept. En dan ga ik wat ik zelf lekker vind erop toepassen. Recepten met een ‘Margriet-vleug’, zeg maar. De speculaaskoek maak ik volgens een oud recept. Geen idee waar het oorspronkelijk vandaan komt, ik heb het van een tante gekregen. Kortom, ik ben geen professionele bakker of patissier.” Om er even later lachend aan toe te voegen: “Misschien ben ik wel een beetje erfelijk belast, m’n opa Post was bakker en m’n oom Albert ook. Dus er zal vast wel wat in de genen zitten. Maar ik heb het zeker niet direct van huis uit meegekregen. Mijn moeder is op een andere manier creatief, maar houdt absoluut niet van bakken.”

Eigen workshops
Intussen verzorgt Margriet de workshops onder haar eigen ‘paraplu’ in de nieuwe lunchroom bij Buitenbosch. “Ik mag daar gebruik maken van de ruimte én de oven. Intussen heb ik er al meerdere workshops gegeven. Op eigen initiatief, maar vooral ook omdat het me wordt gevraagd. Meldt er zich bijvoorbeeld een groep van vijf vriendinnen die graag een workshop willen doen. Ik ga altijd uit van acht personen per workshop, dus dan kunnen ze zelf het groepje uitbreiden of ik zoek er drie deelnemers bij. Sloffen maken, koeken bakken en een hazelinotaart creëren zijn inmiddels de revue gepasseerd. Deze vorm is voor mij erg prettig, want ik kan zelf de frequentie bepalen. Soms heb ik twee of drie weken achter elkaar workshops en dan weer enkele weken niets. Het seizoen loopt ongeveer van september tot en met april, helaas is dit door de corona dit jaar stil te komen liggen maar ik hoop het wel weer op te pakken”, besluit ze enthousiast.

Meer over de bezigheden van Margriet Eenkhoorn is te lezen op haar Facebook-pagina’s Vind ik lekker en Vind ik leuk.
Wil je niets van de #vindiklekker nieuwtjes en aanbiedingen? Meldt je dan hier aan voor de #vindiklekkerbrief.

Tekst: © Anja Bos

Onze favorieten :

Granola Pecan&Kaneel                                           Boterplaatkoek met appel

        

 

© 2020 - 2024 #vindiklekker | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel